Cariera artistica

Ambasador cultural al României în lume, Oana Lianu este vocalistă şi instrumentistă de jazz-cafe, folclor, musical, canţonete, şansonete, colinde, supranumită Ciocarlia. Având o voce unică şi inconfundabilă care acoperă peste 3 octave, Oana Lianu - o veritabilă One woman-show, face parte din categoria selectă a artiştilor care îmbină fascinant interpretarea vocală cu virtuozitatea instrumentelor la care excelează - nai (francezii au numit-o Prinţesa naiului), instrumente populare de suflat sau pian, creând în concertele sale o atmosferă magică. Personalitate distinsă, muzician, conferenţiar doctor în muzică Summa cum laude, Oana Lianu vă propune rafinamentul artistic al muzicii la superlativ!

Oana Lianu s-a născut la data de 7 martie, 1976, la Cluj-Napoca, România, într-o familie de mari şi devotaţi iubitori de muzica. Tatăl, Ion Lianu, este unul dintre cei mai înzestraţi şi recunoscuţi interpreţi ai instrumentelor populare de suflat (taragot, fluier, caval, cimpoi, ocarină, drâmbă, etc.), format la şcoala ansamblului folcloric Mărţişorul a lui Dumitru Fărcaş, - iar mama, Doina, a cântat, în vremea studenţiei pe scenele festivalurilor de folclor în acelaşi ansamblu, unde avea să-l cunoască pe tatăl Oanei. Aşadar, viitoarea Prinţesă a naiului a avut un cadru prielnic dezvoltării şi afirmării disponibilităţilor sale artisice, fapt dovedit de altfel şi prin debutul timpuriu.
La vârsta de 6 ani Oana Lianu începe studiul pianului, iar 8 ani mai târziu termină Şcoala de Muzică din Zalău, obţinând în fiecare an locul I la pian.

La 13 ani Dumnezeu intervine decisiv în destinul muzical al micuţei artiste. Oana este operată la degetul arătător al mâinii drepte din cauza unui panariţiu. Sfârşitul atât de rapid al unei cariere pianistice s-a dovedit a fi de fapt începutul alteia, naistice, de cel mai mare succes. Ideea genială i-a aparţinut tatălui, care s-a gândit că naiul este un instrument care nu necesita nici un fel de digitaţie şi, astfel, Oana începe studiul noului instrument.

De la 15 ani Oana Lianu face parte din orchestra şcoală Folclorica, grup instrumental condus de tatăl său, alături de care începe să se bucure deopotrivă de succes în ţară şi în străinătate, unde este numită copil minune al naiului (Franţa, 1991) şi un an mai tîrziu, Prinţesa naiului (Franţa). În 1994 Oana termină Liceul Teoretic Zalău, fiind o excelentă vorbitoare de limbi străine: engleză, franceză şi germană. Tot în timpul liceului ea absolvă şi Şcoala de Arte din Zalău cu media 10 şi se pregăteşte în particular pentru Conservator. Sunt anii în care Oana începe să studieze la nai şi muzica clasică, dar şi alte genuri muzicale.Tatăl ei, profesorul Ion Lianu, o iniţiază şi în arta altor instrumente populare de suflat: fluier, caval, ocarină, drâmbă, tilincă, cimpoi, instrumente pe care Oana le duce peste tot în lume şi le prezintă în concertele sale din străinătate.

În acelaşi an 1994, Oana Lianu intră la secţia Pedagogie Muzicală a Academiei de Muzică George Dima din Cluj-Napoca, fiind imediat remarcată de profesorii universitari. Special pentru ea Senatul Academiei înfiinţează Modulul de Folclor-instrument nai, unde artista este autodidact în materie. Oana continuă să concerteze pe marile scene ale ţării şi ale Europei, atât muzică populară cât şi clasică. La fel ca şi tatăl ei, Oana Lianu face parte din ansamblul studenţescMărţişorul, cu care, alături de maestrul Dumitru Fărcaş, colindă lumea. Participă la numeroase festivaluri şi concursuri unde excelează, apariţii TV, etc.In anul 1996 apare primul CD personal al naistei, Melodii din Transilvania.

Profesorul universitar doctor, compozitorul Valentin Timaru remarca:Oana este unul din cei mai buni studenţi pe care i-am avut, şi respectând proporţiile, Oana este un geniu al naiului, iar unul din cei mai mari compozitori români contemporani, Tudor Jarda, profesor la Academia de Muzică George Dima din Cluj-Napoca, a afirmat : Naiul Oanei vibrează atingând culmile perfecţiunii. Oana Lianu a absolvit înanul 1999 Academia de Muzică George Dima din Cluj-Napoca, secţia Pedagogie muzicală. Tot atunci îi este decernată de către Senatul Academiei de Muzică, rector Profesor universitar Alexandru Fărcaş,MEDALIA ANIVERSARĂ cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea compozitorului, dirijorului şi pedagogului George Dima, pentru rezultatele excepţoionale avute în facultate.

Lucrarea de licenţă intitulată Caracteristici modale şi ritmice ale dansului Învârtita rară din judeţul Sălaj, coordonator ştiinţific Prof.Univ.Dr. Constantin Rîpă, este apreciată şi notată cu 10. Pentru Oana Lianu urmează o carieră universitară uimitoare. În luna octombrie a aceluiaşi an Oana Lianu devine preparator universitar, titular prin concurs la Facultatea de Muzică a Universităţii Oradea, catedra de Pedagogie muzicală, disciplina Folclor. În anul 2000Oana Lianu a fost invitată de onoare a universităţilor din Reims şi Stuttgart, în vederea consolidării schimburilor culturale între Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea şi cele două instituţii universitare din străinătate.

Susţine un concert extraordinar în Catedrala Regilor din Bruxelles, unde prim balerina Teatrului Regal din Bruxelles, Yara Küpper, dansează pe melodiile româneşti interpretate la nai de Oana Lianu. Tot în această perioadă Oana Lianucolaborarează cu Teatrul de Păpuşi şi Marionete din Frankfurt, Germania, ca regizor muzical, fiind aproape nelipsită din concertele şi spectacolele organizate de comunităţile româneşti din Germania.Începând cu anul 2001 Oana este Asistent universitar doctorand, titular prin concurs la Catedra de muzicologie a Academiei de Muzică George Dima din Cluj-Napoca. În martie artista a fost invitată în dublă calitate, de conferenţiar şi artist la Colocviul Mondial de Folclor Muzica şi societatea, desfăşurat sub egida Universităţii Libere din Bruxelles, unde a prezentat lucrarea Sentimentul DOR prezent în doina românească, exemplificată cu ajutorul naiului. În cadrul colocviului a susţinut o serie de concerte de muzică clasică şi populară.

În luna martie a concertat alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dirijor Gheorghe Costin, Sinfonia da Requiem, compozitor Prof.Univ.Dr. Valentin Timaru. Cadrul universitar şi-a început activitatea publicistică la sfârşitul anului 2001 cu un ciclu de 9 articole despre nai, continuat în 2002, articole apărute în săptămânalul de cultură orădean Crişana Plus.

Oana Lianu continuă seria de spectacole în ţară şi străinătate, iar în 2004 concertează trei săptămâni în China, la Beijing, Huan Shan şi Datong, participând la trei festivaluri mondiale de folclor, cu ocazia aniversării a 55 de ani de la proclamarea R.P.Chineze; naista susţine un recital extraordinar şi la Ambasada română de la Beijing, alături de orchestra Ciocârlia din Bucureşti.

În anul 2005, la 29 de ani, Oana Lianu devine doctor în muzică, obţinândcalificativul Summacum laude pentru teza de doctorat Naiul între tradiţie şi modernitate, coordonator ştiinţific Prof. Univ. Dr. Valentin Timaru, prima teză la nivel mondial care tratează instrumentul nai la cel mai înalt nivel, sub toate aspectele, teoretice şi practice. În plan artistic naista concertează în S.U.A., invitat special al Ambasadei române la Washington, precum şi în Wisconsin, la expoziţia Carpathian Arts, Bush Art Center’s Goldschalx Gallery, St.Norbert College.

Înanul 2006 Oana Lianu a publicat două cărţi: Naiul între tradiţie şi modernitate şi Metodă pentru însuşirea naiului, iar în luna mai a devenit Lector universitar doctor la Facultatea de muzică a Universităţii din Oradea, titularul disciplinelor Folclor şi Instrumente populare de suflat. Din noiembrie 2006 Oana este, timp de doi ani şi jumătate, realizatorulemisiunii tv “Dragu mi-i de neamu meu”, TVS Oradea, prin care promovează muzica, obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti.

În 2007 Oana Lianu a preluat Ansamblul folcloric al Facultăţii de Muzică, devenind astfel prima femeie dirijor al unei orchestre populare studenţeşti din România. În martie Oana Lianu şi-a lansat cartea Naiul între tradiţie şi modernitate şi Cd-ul Bijuterii folclorice la Târgul Internaţional de Carteşi Muzică de la Braşov, prilej cu care artistei i se acordă Diploma de Onoare, în condiţii de calitate şi prezentare deosebite. La festivalul concurs naţional Floare de Lotus de la Oradea, iulie, 2007, Oana Lianu a fost aleasăpreşedintele juriului.

Un mare succes din acest an al naisteieste participarea în luna octombrie la Nysa, înPolonia, la evenimentul cultural Municipalitatea Nysa salută România şi Bulgaria în UE, la invitaţia Ambasadorul României la Varşovia. De ziua Naţională a României, artista concertează la Gyula, la Consulatul General al României. Parcursul academic impresionant continuă, iar anul 2008 îi aduce Oanei Lianu titlul de Conferenţiar universitar doctor la catedra de Pedagogie Muzicală şi Artele spectacolului a Facultăţii de Muzică a Universităţii din Oradea.

Apare Cursul de folclor muzical, volumul I, cea de-a treia carte a cadrului universitar. De altfel, cărţile şi publicaţiile Oanei Lianu dedicate naiului şi nu numai constituie unul din cele mai valoroase materiale din literatura muzicală de specialitate la nivel mondial. Este de asemenea un an deosebit de prolific şi în plan concertistic, artista având 10 turnee şi susţinând peste 50 de concerte numai în afara graniţelor ţării. În luna mai a anului 2009 Oana Lianu devine şeful Catedrei de Pedagogie muzicală şi Artele spectacolului a Facultăţii de Muzică a universitaţii orădene. Artista este invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carteşi Muzică de la Braşov, prilej cu care i se acordă Diploma de Onoare, iar trei luni mai târziu participă la grantul internaţional O zi din Transilvania, de la Nurnberg, Germania, proiect iniţiat de asociaţia Libris Cultural Braşov în parteneriat cu Institutul Cultural Român; asociaţia Libris Cultural este şi producătorul primului videoclip al artistei, Oana Lianu-Prinţesa naiului.

În luna septembrie Oana Lianu concertează în cadrul Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, Braşov, România, iar o lună mai târziu artista promovează Bihorul şi România la Parlamentul european de la Strasbourg, Franţa, unde susţine un recital folcloric extraordinar.

Oana Lianu susţine un alt concert extraordinar în martie 2010 laPalatul Godollo din Ungaria, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei şi i se acordă, din nou,la Târgul Internaţional de Carteşi Muzică de la Braşov, Diploma de Onoare. În luna iulie artista este invitată la evenimentul cultural internaţional Romania, mon amour, desfăşurat sub patronajul Ambasadei române, la Olbia, în Italia, unde i se acordă Diploma di Eccelenza per la brillante carriera, în cadrul evenimentului. În octombrie artista susţine un concert extraordinar la Consiliul Europei de la Bruxelles. Anul 2011 este marcat prin apariţia celui de-al 5 album al Oanei Lianu, Just love, o nouă abordare, jazz-cafe, voce şi nai. Este anul în care artista face o descoprire senzaţională, şi anume propria sa voce.  Rezultatul a fost uluitor, schimbându-i oarecum însuşi destinul muzical. Vocea sa cu inflexiuni timbrale unice, acoperind peste 3 octave, a devenit acum instrumentul principal, iar un atu remarcabil este lejeritatea cu care  artista abordează cele mai diverse genuri muzicale - jazz-café, musical, şansonete, canţonete, folclor, colinde. Asocierea unică a vocii cu naiul creează un duo formidabil, întregit de celelalte instrumente pe care le Oana Lianu le stăpâneşte cu măiestrie: pianul, fluierul, cavalul, ocarina, tilinca, drâmba, cimpoiul. Vocea, instrumentele, genurile muzicale, toate acestea  au determinat apariţia genului  One woman-show, artista fiind absolut unică şi de neegalat la nivel mondial.

În luna octombrie artista cântă la Palatul de Justiţie din Bucureşti, prilej cu care Fundaţia pentru educaţie, cultură şi sănătate Renaşterea, împotriva cancerului de sân, îi acordă Diploma de recunoştinţă. Sfârşitul anului 2011 şi începutul lui 2012 o găsesc pe artistă la New York, cu o serie de concerte. Oana Lianu primeşte în semn de înaltă preţuire şi apreciere Certificatul de Excelenţă pe anul 2012, cu ocazia Simpozionului Anual de aleasă ţinută academică „Mihai Eminescu” desfăşurat la Consulatul român din New York. În iunie 2012 artista cântă în deschiderea Cupei Mondiale de Judo Feminin de la Bucureşti, urmând ca în luna decembrie, să reprezinte România în Italia prin 2 concerte extraordinare susţinute cu prilejul Zilei Naţionale, la Milano şi Trento.

Anul 2013 debutează pentru artistă cu primirea Trofeului de Excelenţă şi a Diplomei de Excelenţă acordate de Direcţia pentru Cultură Sălaj, sub patronajul Ministerului Culturii, pentru întreaga activitate culturală desfăşurată. În luna februarie Oana Lianu susţine un concert extraordinar la Szeged, cu prilejul Zilelor Internaţionale ale Francofoniei, la invitaţia Consulatului Român şi  a ICR Budapesta. În toamna aceluiaşi an Senatul Universităţii din Oradea îi acordă Gradaţia de Merit pentru rezultatele excepţionale obţinute. Între 17-21 decembrie Oana Lianu este invitată la Berlin cu ocazia Conferinţei internaţionale a Institutului pentru Diplomaţie Culturală, unde artista are două concerte extraordinare şi totodată susţine lucrarea Muzica, unul dintre cei mai buni ambasadori ai diplomaţiei culturale.

În luna februarie 2014 artista este distinsă cu o nouă Diplomă de Excelenţă de către Uniunea Vatra românească, eveniment prilejuit de comemorarea Martiriului Brancovenilor, diplomă oferită pentru fidelitate şi devotament în apărarea valorilor româneşti din ţară şi de pretutindeni, iar în vara aceluiași an alte trei diplome se adaugă în galeria impresionantă a artistei: Diploma de merit pentru interpretarea/promovarea muzicii, în cadrul proiectului Botoşaniul Muzical, de către Asociaţia culturală Vis de Artist, Botoșani, Diploma specială pentru susţinerea acordată la Etapa naţională a Concursului Naţional Bune practici în educaţia pentru protecţia mediului, eveniment sub egida MAN şi Diploma aniversară a Şcolii Populare de Artă Zalău.

Anul 2015 debutează pentru artistă cu participarea acesteia în calitate de Ambasador cultural al României la Târgul Internațional de la Viena, Messe Wien, unde reprezintă România printr-un concert extraordinar, urmând ca în mai să susțină un nou concert la Budapesta, la Curțile Gojdu, cu ocazia aniversării a 150 de ani ai revistei Familia. În activitatea academică, coordonează cu succes Ansamblul folcloric studențesc, pe care-l dirijează, la cea de-a doua ediție a Festivalului studențesc Vivat Academia, la Universitatea din Oradea, obținând totodată cu studenții săi premii și trofee la festivalurile folclorice din țară. Dr.Oana Lianu este invitată din nou în jurii de specialitate, iar alte două diplome se înscriu în palmaresul artistei: Trofeul și Diploma Gala femeilor de succes din Bihor – categoria Cultură și Arte și Diploma de Merit pentru participare, promovare și creșterea prestigiului unității la Festivalul Național de interpretare vocală și dans Floare de Lotus, de la Oradea.

                   Dintre concertele anului 2016 susținute în afara granițelor țării se evidențiază cele două evenimente artistice din Elveția, Gala Benefiz Noroc și concertul de caritate pentru susținerea copiilor azilului din Piatra Neamț, prin carea artista creează din nou puntea artistică dintre România și Elveția. Artista concertează la Berlin cu ocazia Zilei Naționale a României, ambasador cultural al României. Dr. Oana Lianu este apreciată pentru rezultatele deosebite obținute și în cariera academică, acordându-i-se de către Conducerea Universității din Oradea, sub patronajul MENCS, Diploma pentru rezultate deosebite în creația artistică în domeniul Muzică,  și, de asemenea Certificatul de participare la cea de-a 6-a Conferință Internaținală The Science of Music – Excellence in Performance ( ICSMEP) de la Brașov. Alte patru diplome întregesc pentru prezența artistei în juriile de specialitate din cadrul festivalurilor interjudețene.

                 În galeria concertelor extraordinare ale anului 2017 se înscriu  “Musical convergencies - From classical music to jazz-café” și “The Romanian Skylark”, din luna martie, susținute în cadrul celei de-a 4-a ediții a Conferinței Internaționale Academice Multidisciplinare a Științelor sociale și artelor SGEM Vienna. Dr.Oana Lianu a fost distinsă cu o nouă diplomă în cadrul acestei conferințe internaționale  de înalt nivel academic. Un alt concert avut în străinătate a fost Mărțișorul cultural de la Gyula, Ungaria. In luna mai, Oana Lianu este invitata la Budapesta la Conferinta internationala academica Convergențe Europene în lingvistica și literatura română. In cadrul conferintei, Conf.univ.Dr.Oana Lianu-Facultatea de Arte a Universitatii din Oradea sustine un concert extraordinar, Convergente muzicale romanesti, la Curtile Gojdu din Budapesta. Ca și dirijor și coordonator al Ansamblului folcloric al Facultății de Arte, Oana Lianu are o bogată activitate, susținând împreună cu studenții concerte atât în țară cât și în străinătate.

Personalitate distinsă, la 41 de ani, Oana Lianu continuă o carieră artistică excepţională, în paralel cu activitatea academică impresionantă.

 

 

 • DISTINCTII

 

 

-Certificat de participare şi prezentare se acordă Conf.Dr. Oana Lianu de către Institutul Limbii romane si Universitatea ELTE Budapesta, cu ocazia Conferinţei internationale academice Convergente europene in lingvistica si literatura romana, Budapesta, 2017

-Certificate of attendance is proudly presented to PhD Oana Lianu, University of Oradea, “Musical convergencies - From classical music to jazz-café” & “The Romanian Skylark”, SGEM VIENA, martie, 2017

-Certificate of attendance it is ascertained that PhD Oana Lianu has attended the 6th Internatioanl Conference The Science of Music – Excellence in Performance ( ICSMEP), Brașov, 2016

-Diplomă de onoare se acordă Doamnei Oana Lianu, conf.univ.dr., pentru contribuția deosebită la realizarea Festivalului-concurs Mândru-i cantecu-n Bihor, pentru activitatea de conservare și promovare a folclorului muzical bihorean, mai, 2016

-Diplomă se acordă Doamnei Conf.univ.Dr.Oana Lianu în semn de apreciere pentru contribuția adusă la în jurizarea Concursului interjudețean de teatru Oglindirea sufletului în literatură, ediția a V-a, iunie 2016

-Diploma pentru rezultate deosebite în creația artistică în domeniul Muzică, se acordă Doamnei Conf.univ.Dr.Oana Lianu, Universitatea din Oradea, mai 2016

-Diplomă, se acordă Doamnei Oana Lianu pentru sprijinul și colaborarea deosebită în cei patru ani de studiu, Liceul de Arte Oradea, iunie 2016

-Atestat, se conferă Distinsei interprete Oana Lianu, adevărat maestru al naiului, titlul de Ambasador al gorjenilor pentru faima dusă, de-a lungul carierei sale artistice, oamenilor și acestor ținuturi de legendă, ale lui Brâncuși și ale Mariei Lătărețu, Tg.Jiu, August 2015

-Diploma și Trofeul Gala femeilor de succes din Bihor se acordă Conf.univ.dr. Oana Lianu, categoria Cultură și Arte, cu ocazia Galei, martie 2015

-Diploma aniversară se acordă Conf.univ.dr. Oanei Lianu, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de existență a Școlii Populare de Arte și Meserii Zalău, octombrie 2014

-Diploma de merit se acordă Oanei Lianu, Conf.univ.dr. Facultatea de Arte - Universitatea din Oradea, pentru interpretarea/promovarea muzicii, în cadrul proiectului Botoşaniul Muzical, de către Asociaţia culturală Vis de Artist, iunie 2014

-Diploma specială se acordă Doamnei Conf.univ.dr. Oana Lianu, de la Universitatea din Oradea, pentru susţinerea acordată la Etapa naţională a Concursului Naţional Bune practici în educaţia pentru protecţia mediului, sub egida MAN din România, de către MEN şi ISJ Bihor iunie 2014

-Diplomă de Excelenţă se acordă Doamnei Conf.Univ.dr. Oana Lianu, Prinţesa naiului, de către Vatra românească filiala Bihor, pentru fidelitate şi devotament în apărarea valorilor româneşti din ţară şi de pretutindeni, februarie 2014

-Certificat de participare şi prezentare se acordă Dr. Oana Lianu de către Institutul pentru Diplomaţie Culturală, cu ocazia Conferinţei anuale pe Diplomaţie Culturală, Berlin, decembrie 2013

-Trofeul de Excelenţă şi Diploma de Excelenţă se acordă D-nei Oana Lianu de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, sub patronajul Ministerului Culturii, pentru întreaga activitate culturală, februarie 2013

-Diplomă de Excelenţă se acordă d-nei Conf.Univ.Dr. Oana Lianu pentru sprijinul acordat în realizarea celei de-a treia ediţii a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Asta-i datina străveche, organizat de Asociaţia Pro Bambini Oradea, decembrie 2012

-Diplomă aniversară se acordă d-nei Conf.Dr. Oana Lianu cu prilejul sărbătoririi a 35 de ani de la înfiinţarea Şcolii Gimnaziale Gheorghe Lazăr Zalău, octombrie 2012

-Premiul de Excelenţă se acordă de către Inspectoratul Şcolar General Bihor şi Asociaţia Suflet de Stea Doamnei Oana Lianu pentru implicarea şi desfăşurarea Festivalului Naţional de muzică uşoară pentru Copii Suflet de Stea, Oradea, august 2012

-Diploma de Excelenţă se acordă Excelenţei Sale, Doamnei Oana Lianu pentru promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti, pentru conservarea folclorului şi tradiţiilor strămoşeşti, pentru prezenţa constantă pe scenele patriei şi lumii, de către Asociaţia Pro România Europeană, martie 2012

-Certificat de Excelenţă se conferă de către Societatea Română Creştină „Dorul” din New York, Doamnei Oana Lianu, Conferenţiar universitar Doctor, ca o expresie a înaltei aprecieri şi preţuiri faţă de ataşamentul la valorile şi reperele culturale prezentate în cadrul Simpozionului Anual de aleasă ţinută academică „Mihai Eminescu”, ianuarie 2012

-Diploma de Excelenţă se acordă D-nei Conf.univ.Dr. Oana Lianu pentru implicarea activă în viaţa artistică a gorjenilor, cu prilejul Festivalului cântecului popular românesc Maria Lătăreţu-ediţia a XVIII-a, la împlinirea unui veac de la naşterea inegalabilei interprete, 2011

-Diploma de Excelenţă se acordă de către Primăria Crasna, judeţ Gorj, doamnei Oana Lianu, demn urmaş al Dr. în Ştiinţe Medicale Ioan Lianu, 2011

-Diploma de Recunoştinţă se acordă Dnei Conferenţiar Doctor Oana Lianu de către Fundaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură Renaşterea pentru sprijinul acordat fundaţiei cu ocazia Iluminării 2011, în lupta împotriva cancerului de sân

-Diploma de Excelenţă se acordă doamnei conf.univ.dr. Oana Lianu pentru promovarea culturii şi artei româneşti în străinătate, februarie 2010, de către Minsterul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi DJCCPC Bihor

-Diploma de Excelenţă se acordă Conf.Univ.Dr. Oana Lianu de către CJCPCT Bihor, în cadrul aniversării a 15 ani de existenţă a Facultăţii de Muzică din Oradea pentru deosebita activitate de promovare a culturii în ţară şi străinătate, decembrie 2010

-Diploma de aniversare se acordă doamnei doctor Oana Lianu de către Facultatea de Muzică, pentru activitatea consecventă desfăşurată în scopul promovării şi dezvoltării Facultăţii de Muzică, decembrie 2010

-Diploma di Eccellenza per la brillante carriera se acordă Conf.Univ.Dr.Oana Lianu, în cadrul evenimentului cultural internaţional Romania, mon amour, sub patronajul Ambasadei române, Olbia, Italia, iulie 2010

-Diplomă de participare se acordă conf.univ.dr.Oana Lianu în cadrul Săptămânii ştiinţifice a Facultăţii de Muzică Universitatea Oradea, mai 2010

-Diplomă de Onoare, în condiţii de calitate şi prezentare deosebită a Doamnei Oana Lianu, cu prilejul participării la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică, Universitatea Transilvania, Braşov, martie, 2010

-Diplomă de Onoare, în condiţii de calitate şi prezentare deosebită a Doamnei Oana Lianu, cu prilejul participării la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică, Universitatea Transilvania, Braşov, martie, 2009

-Diploma de participare la Gala Premiilor de Excelenţă pe anul 2007

-Diplomă de Onoare, în condiţii de calitate şi prezentare deosebită a Doamnei Oana Lianu, cu prilejul participării la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică, Universitatea Transilvania, Braşov, martie, 2007

-Medalia aniversară ''Gh.Dima'', cu prilejul a 150 de ani de la naşterea compozitorului, dirijorului şi pedagogului George Dima, certificat nr.098, decernată de Senatul Academiei de Muzică ''Gh.Dima''-Cluj-Napoca, Rector-Profesor Universitar Alexandru Fărcaş, 1999 

 

 • PREMII:

2008-Trofeul de Aur-Târgul Internaţional de Turism, Nantes, Franţa

1998-Premiul I-Festivalul Naţional de Folclor,Timişoara

1997-Premiul I-Festivalul Naţional de Folclor, Suceava

1994-Marele Premiu, Festivalul Naţional de Folclor,  Bistriţa-Năsăud

1994-Marele Premiu, Festivalul Naţional de Folclor, Plesca, Sălaj

1994-Premiul de popularitate al locuitorilor localităţii Plesca, Sălaj

1993-Premiul I-Concursul judeţean al elevilor Voces primavera, Zalău, Sălaj

1992-Premiul I -Festivalul artistic al elevilor, etapa judeţeană, Zalău, Sălaj

1992-Premiul I-Montaj lierar muzical în limba germană, dirijor Oana Lianu, Zalău, Sălaj

1991-Menţiunea specială a juriului-Festivalul Naţional de Folclor, Cicîrlău, Maramureş

1988-Premiul I-Tabăra de pionieri şi şcolari Perla vacanţei, Năvodari, Constanţa

1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 – Premiul I, instrument Pian, Şcoala cu Program special de Muzică, Zalău

 

ÎNREGISTRĂRI PERSONALE

 • 1 CD de evergreen : Forever
 • 1 CD de muzică populară: Bijuterii folclorice
 • 1 CD de muzică populară : Hori transilvane
 • 1 CD de muzică clasică: Bijuterii clasice
 • 1 CD de colinde: Concert de Crăciun -live from concert
 • 1 CD de cafe concert : Just love
 • 1 DVD : Oana Lianu live in concerts 
 • 1 DVD : Just love

ÎNREGISTRĂRI ÎN COLABORARE

 • 1 album cu Grupul instrumental Folclorica din Zalău, Ion Lianu-taragot, fluier, caval, ocarină, drâmbă; Grigore Grigoruţ-clarinet; Ştefan Ioanovici-vioară; Dorel Ciobanu-braci; Alexandru Lăcătuş-contrabas; Dumitru Fieraru-ţambal, Casa de discuri Electrecord, Bucureşti, 1992
 • 1 CD de muzică contemporană:Valentin Timaru-Sinfonia da Requiem, solistă Oana Lianu-nai; Orchestra Radiodifuziunii române, dirijor Ludovic Bacs, 2003
 • 1 CD de colinde: Cântec pentru noaptea sfântă - Oana Lianu-nai ; Simona Boboia-soprană, Marian Boboia-bariton, cvartetul de coarde Varadinum, Marius Bulzan-percuţie, 2008
 • 1CD Solişti şi cântece din Ardeal, 2008 , vol. III
 • 1 CD Solişti şi cântece din Ardeal, 2009 , vol. IV
 • 1 DVD : Eine Tage in Sieberburgen, solistă, în cadrul proiectului O zi din Transilvania, grant internaţional                                                                                        
 • 1 DVD : Nu-s parale-n buzunare alături de actorul Sebastian Lupu, Teatrul de Stat Oradea

TELEVIZIUNE

 • REALIZATOR EMISIUNI TV

- 2006-2008, realizator emisiune de folclor la TVS Oradea

 

Invitat în calitate de specialist și de interpret vocal și instrumentist

 • 1. TVR Internaţional, TVR Cultural – O dată-n viaţă, realizator Elize Stan, 2000
 • 2. TVR 2- Emisiune de folclor portret Oana Lianu, realizator Niculina Merceanu
 • 3. TVR CLUJ, TVR 3 – Vine Cluju pe la noi, realizator Sergiu Vaida, 2012
 • 4. TVR CLUJ, TVR 3 – Vine Cluju pe la noi, realizator Sergiu Vaida, 2009
 • 5. ProTV- Apropo tv, realizator Andi Moisescu, 2012
 • 6. NCN Cluj – Folclor nepieritor, realizator Maria Golban Şomlea, 2009
 • 7. Digi 24 –  Oana Lianu, Prinţesa naiului, Ambasador cultural al României, 2014
 • 8. Digi 24 – Turist acasă, realizator Ana Maria Georgescu, 2013
 • 9.Transilvania Look Tv, realizator Laura Hora
 • 10. TTV Transilvania Oradea -  Ediţie specială, realizator Loredana Roxin, 2103

  11. Naţional Tv – Să v-amintiţi duminica, realizator Corina Chiriac, 2014

 • 12. TVR 3, TTM Tg.Mureş – O vedetă populară, realizator Mihai Teodor Nasca

  13. Tv Bruxelles Belgia – Emisiune portret Oana Lianu, dedicată colocviului internaţional Muzica şi societatea, 2001

RADIO

Invitat în calitate de specialist și de interpret vocal și instrumentist

 • Drag de cântec – Interviu la Radio Favorit, Iunie 2015, realizator Loredana Roxin
 • Emisiuni de folclor – Interviuri la Radio Oltenia Craiova, 2011, 2014, realizator Gabriela Rusu-Păsărin
 • Din suflet pentru tineInterviu la Radio Timişoara, Iulie 2013, realizator Gelu Stan
 • Colecţia de jazz – Interviu la Radio România Muzical, Iunie 2012, realizator Daniela Nicolae
 • Drag de cântec Interviu la Radio Favorit, Iulie 2011, realizator Loredana Roxin
 • Din suflet pentru tineInterviu la Radio Timişoara, Iulie 2011, realizator Gelu Stan
 • Despre folclor cu Oana Lianu- Interviu la Radio Tg.Mureş, martie 2010
 • Seara vedetelor, TVS Braşov, 2010, realizator Silvana Enache
 • Din suflet pentru tine - Interviu la Radio Timişoara, aprilie, 2009, realizator Gelu Stan
 • Muzica clasică la nai-martie, 2009, Radio Maria Oradea, realizator Virginia Ritchie
 • Muzica populară românească-Interviu, Radio Cluj, 2008,realizator Gelu Furdui
 • Naiul între tradiţie şi modernitate, martie, 2008, Radio Constanţa, realizator Angela Culeţu
 • Despre folclorul românesc -Interviu, Radio România Actualităţi, septembrie, 2004, relizator Angela Marinescu

PARTICIPĂRI ÎN COMISII DE CONCURS

 • 2016, XI, 7-10 – Membru în juriu, Festivalul Naţional de Folclor Maria Lătăreţu, Târgu-Jiu

 • 2016,VI,10-12 – Președintele juriului, Festivalul interjudeţean de folclor Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea

 • 2016,VI,7 – Membru în juriu, Concurs judeţean de teatru Oglindirea sufletului în literatură, Oradea

 • 2015,VI,13 – Membru în juriu, Festivalul concurs Naţional de folclor Floare de Lotus , Oradea

 • 2015,V,28-30 – Președintele juriului, Festivalul interjudeţean de folclor Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea

 • 2014,XII, 5–Președintele juriului, Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Asta-i datina străveche, Teatrul de Stat Regina Maria Oradea

 • 2014, XI, 3-6 Membru în juriu, Festivalul Naţional de Folclor Maria Lătăreţu, Târgu-Jiu

 • 2014,VI,12 – Membru în juriu, Concurs judeţean de teatru Oglindirea sufletului în literatură, Oradea

 • 2014,V,16-18 – Președintele juriului, Festivalul interjudeţean de folclor Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea

 • 2014, V, 10 - Membru în juriu, Concurs Județean de Muzică Cântați cu noi, Oradea

 • 2013, XI, 6-9 – Membru în juriu, Festivalul concurs Naţional de folclor Maria Lătăreţu, Tg. Jiu

 • 2013, IX, 2 – XI, 28- Membru în juriu, Festivalul Naţional Concurs Tribut valorilor culturale românesti
 • 2013,V,24 – Preşedintele juriului, Festivalul interjudeţean de folclor Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea
 • 2012, XII, 14-15 – Membru în juriu, Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou Asta-i datina străveche, Oradea
 • 2012, XI, 6-9 – Membru în juriu, Festivalul Naţional de Folclor Maria Lătăreţu, Târgu-Jiu
 • 2012, VIII, 28-31 – Membru în juriu, Festivalul Naţional de Muzică uşoară pentru copii Suflet de Stea, Oradea
 • 2012,V,24 – Membru în juriu, Festivalul interjudeţean de folclor Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea
 • 2011,XI,7-10 – Membru în juriu, Festivalul concurs Naţional de folclor Maria Lătăreţu, Tg.Jiu
 • 2011,V,26 – Membru în juriu, Festivalul concurs Interjudeţean de folclor Mândru-i cântecu-n Bihor, Oradea
 • 2010,XI,8-11 – Membru în juriu, Festivalul concurs Naţional de folclor Maria Lătăreţu, Tg.Jiu
 • 2009,XI,9-11 – Membru în juriu, Festivalul concurs Naţional de folclor Maria Lătăreţu, Tg.Jiu
 • 2008,XI,4-6 – Membru în juriu, Festivalul concurs Naţional de folclor Maria Lătăreţu, Tg.Jiu
 • 2007,V,26 – Preşedintele juriului, Festivalul concurs Naţional de folclor Floare de Lotus , Oradea
 • APRECIERI:

“Cântecul Oanei, clipă de sărbătoare românească, îți răscolește sufletul, sacra împlinire a neamului, Oana este măreață iar graiul naiului mișcă astrele, îndeamnă românii la iubirea tradițiilor.”

                              Teodor David – professor de istorie, 2014

“Naiul Oanei vibrează, atingând culmile perfecţiunii”

Tudor Jarda – compozitor, 2002

“Dacă Mozart ar fi trăit, cu siguranţă ar fi scris muzică pentru nai auzind-o pe Oana Lianu, regina naiului”

Prof.Univ.Dr.Valentin Timaru-compozitor, 1998

 

“Îndrăgostită de folclor, artist de mare valoare ca instrumentist, Oana Lianu percepe muzica respectivă la nivel de trăire intensă, plasându-se pe sine însăşi în interiorul acestui folclor…”

Prof.Univ.Dr. Constantin Rîpă-compozitor, 1997

 

Artista Oana Lianu şi-a atins scopul: acela de a-i face pe oameni fericiţi.”

Cercetător etnolog, prof.Ion Lianu, 1996

 

“Desi propune un cadru diferit de cel în care au fost create, prelucrarea culta si interpretarea artistica a colindelor în concertul distinsei Oana Lianu nu afecteaza puritatea lor si nici nu anuleaza sensul obisnuit al colindatului...“

 

Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, 2000

 

Vedeta fără postură de îngâmfare, Oana noastră dragă, rugând-o să sufle din naiul ei fermecat un cântec de dor, de drag, de durere sau de bucurie, care să ne facă mai buni.”

Prof. Laurenţiu Hodorog, fondatorul ansamblului rţişorul, 2003

 

Genialei Oana Lianu, fără pereche naistă...un virtuoz de mare talent şi rafinament artistic, poate cel mai de soi interpret pe scenele româneşti de la Gheorghe Zamfir încoace…”

Miron Blaga – poet şi jurnalist, 2001

 

Când s-a născut Oana, Dumnezeu a mai avut o clipă de inspiraţie”

Eugen Teglaş, jurnalist, 1992

 

Oana Lianu, incomparabila, magnifica artistă a naiului”

Sabina Măduţa, poetă, 1995

 

Tânăra Oana, extraordinară cu naiul ei, posedând un rar simţ artistic, realizează o adevărată vrăjitorie”

ziarul El Norte de Castilla, Spania, 1992

Primadona festivalului”

Izegem, Belgia, 1994

Prinţesa Oana, la al cărei şarm n-ar rezista nici zeul Pan”

Prinţesa naiului”

ziarul Le Provencal, Martigues, Franţa

Copilul minune al naiului”

Vitrolles, Franţa